وزیران خارجه اتحادیه اروپا در شرایطی که نمایندگان یونان، اسپانیا و ایتالیا که اصلیترین وارد کنندگان نفت ایران هستند، بهشدت با این طرح مخالف بودند، اعمال تحریم نفتی را تصویب کردند اما زمان اجرای آن را به شش ماه بعد (تیر ماه 91) موکول کردند اما در ضمن عنوان کردند که در ماه آوریل (اردیبهشت 91) میزان آمادگی کشورهای عضو برای اعمال این تحریمها را بررسی کنند.
همان زمان برخی کارشناسان عنوان کردند که هدف از تعویق زمان اجرای این تحریمها یافتن جایگزین برای نفت ایران، متناسب کردن پالایشگاههای مشتریان اروپایی نفت ایران با نفت جدید و از همه مهمتر جلوگیری از شوک قیمتی و افزایش قیمت نفت و انرژی بود.
در این زمینه، دولت امریکا نیز به کمک اروپا آمد و علاوه بر رایزنیهای اروپاییها با عربستان، هیلاری کلینتون نیز در اوایل فروردین ماه امسال به ریاض رفت تا موضوع تأمین نفت اروپا پس از قطع واردات نفت از ایران را بهعنوان یکی از مهمترین محورهای گفتوگوهایش در دیدار با عبدالله پادشاه عربستان دنبال کند.
با این حال، بر اساس اعلام منابع غربی، بلوف تحریم نفتی ایران آشکارتر شده و در شرایطی که قرار بود وزیران خارجه اتحادیه اروپا همین روزها نشستی برگزار کنند، این اتحادیه رسما یک گام از اعمال تحریم نفتی جا زده است.
رادیو بین الملل فرانسه در این زمینه گزارش داد: «یک دیپلمات ارشد اروپایی گفت که نگرانی دربارهی تأثیر تحریم نفت جمهوری اسلامی ایران بر قیمت جهانی نفت خام و همچنین توانایی برخی حکومت های اروپایی در یافتن فروشندگان جایگزین موجب شده که نمایندگان 27 کشور عضو اتحادیهی اروپا، نشست خود را یک ماه به تعویق بیاندازند و بهجای ماه جاری (آوریل) در ماه مه آینده برای بررسی تحریم نفت ایران با یکدیگر دیدار و گفتوگو کنند.»
این رادیو افزود: «بیست و هفت کشور عضو اتحادیهی اروپا در ماه ژانویهی سال جاری میلادی تصمیم گرفتند که برای واداشتن مقامات جمهوری اسلامی به چشم پوشی از برنامهی اتمی خود از اول ماه ژوئیهی همین سال تحریم کامل نفت ایران را به اجرا در آورند. در این میان کشور یونان که با مشکلات اقتصادی شدیدی دست به گریبان است، به دلیل وابستگی بسیار زیاد به واردات محصولات نفتی خود از سوی ایران با تحریم کامل خرید نفت جمهوری اسلامی از سوی اتحادیهی اروپا ابراز رضایت نمی کند. در میان اعضای اتحادیهی اروپا، کشور های اسپانیا، ایتالیا و یونان خریداران اصلی نفت ایران به حساب می آیند.
حال بنا به اظهارات یک دیپلمات عالی رتبهی اروپایی که خواست نامش فاش نشود، مقامات یونانی به اتحادیهی اروپا اطمینان داده اند که فعلاً قادر به مهار وضعیت تأمین انرژی خود هستند. وی در ادامه یادآور شد که بدون شک دولت یونان امیدوار است با پیشرفت مذاکرات جامعهی جهانی و مقامات جمهوری اسلامی پیرامون پروندهی هسته ای ایران، و دستیابی به نتایجی مثبت اتحادیهی اروپا در زمینهی تحریم کامل نفت ایران تجدید نظر کند.»
تحریم های نفتی ایران احتمالا بی اثر خواهد شد
در این زمینه خبرگزاری ترند آذربایجان نیز به نقل از هومن پیمانی رئیس بخش امنیت انرژی در موسسه مطالعات انرژی دانشگاه ملی سنگاپور نوشت که فروش نفت از طریق "بازار سیاه" همواره بوده و ایران نیز می تواند از این کانال مقداری از نفت خود را به فروش برساند. بهگفته پیمانی، با توجه به وضعیت بی ثباتی در لیبی، یمن، عراق و برخی کشورهای عربی حذف کامل نفت ایران از بازاهای بین المللی ممکن نیست و مشتریان آسیایی ایران همواره مقداری از نفت وارداتی خود را آشکارا از ایران تامین خواهند کرد، بهویژه که ایران تسهیلات و تخفیفات ویژه ای برای فروش نفت خود پیشنهاد می کند.
محسن قمصری مدیر امور بین الملل شرکت ملی نفت روز شنبه در گفتوگو با خبرگزاری مهر از تمدید تمامی قراردادهای فروش نفت ایران در سال 2012 میلادی توسط پالایشگرهای آسیایی و آفریقایی خبر داد. وی بر خلاف ادعای رویترز مبنی بر اینکه "ژاپن، سومین مشتری عمده نفت ایران، واردات نفت از ایران را برای ماه جاری، آوریل، 77 درصد کاهش داده و به 75 هزار بشکه در روز رسانده است"، تأکید کرد که ژاپن واردات خود را کاهش نداده است.
اما کارشناسی که خبرگزاری ترند به سراغ او رفته معتقد است که در بدترین حالت یعنی حتی در صورتی که تحریمهای نفتی نیز اعمال شود، ایران مشکلی برای فروش نفت خود نخواهد داشت. به عقیده پیمانی، در هر زمانی، حتی زمانی که تحریم صد در صدی وضع شود، امکان فروش از بازار سیاه وجود دارد، ایران تا کنون این کار را کرده و حتی شرکتهای دیگر نیز همین کار را میکنند. بهگفته وی، هم اکنون سطح نیاز به نفت در جهان بالاست و بالا هم خواهد رفت، بنابر این هنوز نفت ایران مورد نیاز بازار جهانی است، به همین خاطر ایران خواهد توانست بخش زیادی از نفت صادراتی خود را کماکان صادرکند.
پیمانی در ادامه می گوید که چین تا به حال بارها گفته است که مخالف تحریم نفت ایران است و این تحریمها را اجرا نخواهد کرد، اگر این کشور در ظاهر واردات نفت ایران را کاهش دهد، باز هم از طریق واسطه ها نیز مقدار دیگری از نفت ایران را وارد خواهد کرد.
به گفته این کارشناس مسائل انرژی، ایران ممکن است تحت تاثیر تحریمها، حداکثر 40 درصد با کاهش صادرات نفت مواجه شود، از طرفی تحریم نفت ایران می تواند بهعنوان زمینه ای برای آغاز جنگ نظامی با ایران تلقی شود و همین مسائل سیاسی- امنیتی موجب بالارفتن قیمت نفت خواهد شد که حتی با وجود کاهش حجم صادرات، درآمدهای نفتی ایران را افزایش و کاهش صادرات را به نوعی جبران خواهد کرد. ایران در سال گذشته 60 میلیارد دلار صادرات نفت داشته است، اگرچه این رقم برای سال 2010، بنا به آمار اداره اطلاعات انرژی امریکا 74 میلیارد دلار بوده است.
منبع:رجا نیوز
|
امتیاز مطلب : 5
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1